Варненските тийнейджъри най-често си купуват наркотици от свои съученици, заяви в предаването

...
Варненските тийнейджъри най-често си купуват наркотици от свои съученици, заяви в предаването
Коментари Харесай

Експерт от Варна: Дилърите на дрога са в класните стаи

Варненските младежи най-често си купуват опиати от свои съученици, заяви в предаването " Зала Пленарна " по Дарик шефът на общинската дирекция " Превенции " Светлана Коева. Младежите популяризират дрога поради бързата и лесна облага, ковментира тя.
 
" Няма го обликът на неприятния човек с качулка, който придърпва децата и им предлага дрога ",добави Коева и посочи, че в дирекцията не са получавали сигнали за разпространяване на опиати в учебните дворове. 
 
" Друга наклонност е неразрешените вещества да се поръчват през интернет ", добави доктор Борислав Станчев, който също беше посетител в предаването. Той цитира данни от проучвания, съгласно които българските възпитаници и младежи са на първите места в Европа по приложимост на амфетамини и анаболни стереоиди.

Всеки трети от интервюираните е показал, че поне един път в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни междинните стойностите са близо два пъти по-ниски. В 90 % от случаите използваният опиат е марихуана, а към 6 % признават за амфетамини, метамфетамини, екстази и кокаин. 
 
Първата употреба най-често е сред 14 и 16 години и е от любознание. Семейни проблеми могат да смъкват възрастовата граница, като по-често това се следи при девойките. Истинска нервност провокира сезон 3 на хитовия уеб сериал " Следвай ме “
 
" Симптомите, че едно дете използва опиати, е неочакваната смяна в държанието му и нарушаването на правила, които до момента е спазвало – прибира се по-късно, бяга от учебно заведение, не си приготвя уроците, става затворено и враждебно, сменя приятелския си кръг. В множеството случаи родителите са в чужбина или работят нощни смени, заради което не могат да управляват децата ", изясни експертът.  
 
Д-р Станчев предизвести, че на пазара навлизат доста синтетични фалшификати на лека и твърда дрога, които могат да бъдат доста рискови за здравето и даже да доведат до гибел при предозиране. 
 
Опасните вещества се създават в Китай и се внасят в Европа маскирани в опаковки на почистващи и перилни препарати,  ароматизатори и други артикули за бита.  
 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР